Samenwerken aan de leefbaarheid in de buurt


Buurtonderzoek Bosroos: kletstrommel

Om de sociale cohesie te vergroten in de straat Bosroos, zijn activiteiten ontplooid. Er is een buurtonderzoek gestart naar aanleiding van signalen uit de buurt. In de Bosroos is een grote diversiteit; er staan koopwoningen, huurwoningen en zorginstelling Cosis huisvest er cliënten. Mijn Buurt Assen ontwikkelde een kletstrommel; een koekjestrommel met briefjes en pennen die de buurt rondgaat. Inwoners kwamen zo op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. En op de briefjes werden ideeën voor de buurt ingevuld. Een vaak gehoorde wens was een barbecue voor de buurt. Een aantal buurtgenoten gaat dit organiseren in 2020.


Incidenten & samenwerking met andere organisaties

Het Mijn Buurt Assen team wordt regelmatig betrokken bij incidenten rondom de leefbaarheid in een buurt. Dit zijn incidenten gemeld vanuit betrokken organisaties, of meldingen rechtstreeks vanuit inwoners. De werkwijze is dat hierover contact is via het Buurtteam-plus: naast de MBA medewerkers van gemeente Assen, Actium en Vaart Welzijn, bestaat deze uit medewerkers van: WPDA, GGZ Drenthe, VNN, team Handhaving van de gemeente Assen, Woonconcept en Politie (wijkagent). Per vraagstuk wordt bekeken wie wat oppakt; binnen Mijn Buurt Assen of in specifieke organisaties.

Speeltuin Kloosterveen?

Uit de wensen in de kerstbomenactie van 2018 kwam naar voren om te kunnen spelen, sporten en ontmoeten in de wijk Kloosterveen. Mijn Buurt Assen organiseerde hiervoor een informatieavond. De opkomst was matig. Toch werd dit idee opgepakt, door een inwoner van Kloosterveen, Wendy Oude Veldhuis. Zij had binnen een week 480 ingevulde enquêtes retour ontvangen met de vraag of men een grote speeltuin in Kloosterveen zag zitten. In totaal reageerden maar liefst 700 buurtbewoners, overwegend positief. Dit heeft Mijn Buurt Assen het signaal gegeven dat mensen graag digitaal aangesproken willen worden. Vervolgens heeft de werkgroep waar onder andere Wendy in zit, het eerste startkapitaal van Mijn Buurt Assen ontvangen. Er is een crowdfunding-actie gestart voor het extra benodigde geld om speeltoestellen te kopen en onderhouden. De speeltuin moet in Natuurpark Zeijerveld komen.


Kansen voor Kloosterveste

In november is een bijeenkomst gehouden voor de bewoners van Kloosterveste. Mijn Buurt Assen bracht bewoners en ondernemers bij elkaar. Dit naar aanleiding van signalen om de leefbaarheid te verbeteren. Deze kwamen binnen op het spreekuur van Mijn Buurt Assen in het MFA Kloosterveste. Ook was de politie uitgenodigd voor de bijeenkomst. Samen verkenden ze wat er al goed gaat en wat beter zou kunnen. In 2020 worden de ideeën verder uitgewerkt in kleinere groepen.


Kerstactie 

In december plaatste Mijn Buurt Assen wederom een kerstboom in Kloosterveste. Alle inwoners konden hun wensen voor de buurt op een kerstbal schrijven en erin ophangen. Bij de kerststal is een mogelijkheid gemaakt voor het maken van een selfie. Rondom het thema eenzaamheid heeft Mijn Buurt Assen kerstkaarten gemaakt waarmee inwoners buurtgenoten een persoonlijke kaart kunnen sturen. Ook zijn kinderactiviteiten georganiseerd.


JACK kreeg extra vrijwilligers

Het Jongeren Activiteiten Centrum Kloosterveen is voortgezet. Het JACK is elke woensdag en vrijdag geopend in het MFA, speciaal voor jongeren in Kloosterveen. Een aantal jongeren heeft zich gemeld als vrijwilliger. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten.


MTB-baan

De MTB-vereniging heeft bij Mijn Buurt Assen een initiatief ingediend voor een MTB-baan. Zowel Mijn Buurt Assen als provincie Drenthe leveren hierin een financiële bijdrage. De baan zal zo’n 6 km lang worden en wordt aangelegd met hulp van inwoners. Zij hebben hier zelf al zo’n 500 uren ingestoken. In 2020 moet het klaar zijn voor gebruik.


Eerste netwerkbijeenkomst

In december organiseerde Mijn Buurt Assen voor het eerst een netwerkbijeenkomst gehouden voor alle inwoners, organisaties en instanties (scholen, kerken) in Kloosterveen. Met als doel het versterken van de samenwerking. De bijeenkomst heeft ertoe geleid dat mensen elkaar leerden kennen en op de hoogte werden gebracht van elkaars doelstellingen voor de leefbaarheid van de wijk. Aanleiding was de uitkomst van de wijk-enquêtes.